Cine ne recomanda

Bugetul tau

Cauta ofertele ce se incadreaza in bugetul tau

Litoral

Vezi ofertele litoral
Mersul trenurilorCredite vacanta Pasapoarte, vize, ambasade Ruta auto Ruta auto

Dictionar vacanta

ALL INCLUSIVE - Include:
* ceai, cafea, suc de fructe natural, apa minerala, cappucino, espresso, ciocolata calda, ceai turcesc, bauturi alcoolice locale si bauturi usoare (Pepsi, Pepsi light, 7UP, apa minerala, ice tea, apa tonica etc), bere, vin local, bauturi alcoolice locale si bauturi usoare pentru copii; gin, coniac turcesc, vodka, lichior;
* hamburger, cheeseburger, chickenburger, hotdog, spaghete, pizza, sandwich-uri prajite, pizza speciala turceasca, prajituri, gogosi turcesti, supa, cartofi prajiti, omleta, inghetata, peste, salata tip bufet;
* Internet, fitness, aerobic, sauna, baie turceasca, billiard, cinema, volei, baschet, mini fotbal, minigolf, teren de tenis, umbrele, sezlonguri, prosoape de plaja, tintar, canoe, animatie, mini club, seif;
* unele hoteluri pot include: fitness, baie turceasca, prosoape de plaja, billiard, internet, cinema, seif, discoteca.
Nu includ:
* bauturi importate, doctor, spalatorie, a la carte restaurant, masaj, epilare, saltele, telefoane si faxuri, mini bar, toate sporturile cu combustibil, scufundari, banana, internet si jocuri, coafor, solar, jacuzzi, piscina interioara, biliard;
* unele hoteluri nu includ: peste, inghetata, apa minerala, coniac turcesc, lichior, suc de portocale, ceai turcesc.

ANIMATIE - Activitati care amuza, incluzand frecventarea cluburilor de noapte,expozitii de arta etc.

ANIMATOR - Persoana care este responsabila cu organizarea de competitii sportive, spectacole, seri dansante, reuniuni, aniversari etc. pentru pasageri.

APARTAMENT / SUITE - Spatiu de cazare,reprezentand suprafata compusa din: unul sau mai multe dormitoare (maximum 5), sufragerie,vestiar,echipament sanitar propriu.

ARANJAMENT "Fly And Drive" - Aranjament turistic in turismul semiorganizat,care include un zbor regulat sau charter si deplasarea,in continuare,in tara de destinatie,cu un autoturism inchiriat,cu sau fara sofer; se comercializeaza ca un pachet de servicii,la un pret forfetar.

BAR - Unitate de alimentatie cu program de zi sau de noapte,in care se serveste un sortiment diversificat de bauturi alcoolice, de preparate culinare si de alte produse alimentare.Cardul ambiental este completat cu program artistic,auditii muzicale,video,TV.Pentru efectuarea serviciului in salonul de servire al restaurantului,chelnerii iau bauturile de la barul de servicu.

BAR DE NOAPTE - Unitate cu caracte distractiv,cu orar de noapte,care prezinta un program variat de divertisment,de music-hall si dans pentru consumatori,oferind o gama vasta de bauturi alcoolice fine,cocteiluri,bauturi nealcoolice,specialitati de cofetarie si inghetata asortate,fripturi reci etc; fructe si salata de fructe,cafea,jardiniere cu delicatese.De regula,este realizat intr-un amfiteatru,pentru ca programul artistic-muzical sa poata fi vizionat de la toate mesele.Este dotat cu instalatii de amplificare a sunetului,de proiectoare,cu orga de lumini.

BAR DE ZI - Unitate care functioneaza in cadrul hotelurilor si al restaurantelor sau ca unitate independenta.Ofera o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice,simple sau in amestec,gustari in sortiment restrans,tartine,foetaje,specialitati de cofetarie si inghetata,tigari si posibilitati de distractie(muzica discreta,televizor,jocuri mecanice etc.). Se serveste si se consuma pe tejgheaua-bar,cu scaune inalte si la mese de dimensiuni mici,restranse ca numar,prevazute cu 2 scaune.Ca variante café-barul (cafeneaua) privilegiaza servirea cafelei,iar piano-barul ofera un program de divertisment specific.

BOBSLEIGH - Tip de sanie joasa si ingusta, prevazuta in fata cu doua patine mobile,iar in spate cu doua patine fixe,dirijata cu ajutorul volanului.Este de obicei manevrat de un conducator,doi coechipieri si un franor.Este un material de sport si nu poate fi utilizat decat pe piste de zapada inghetata,special amenajate.Daca este manevrata doar de doua persoane-conducatorul si franorul-se numeste"boblet".

BRASERIE - Unitate de alimentatie care asigura in tot cursul zilei servirea consumatorilor cu preparate reci,minuturi,1-2 mancaruri,preparate la gratar,specialitati de cofetarie-patiserie,bauturi alcoolice si nealcoolice,in special diferite sortimente de bere.De altfel,la origine,desemna chiar uzina in care se fabrica berea.Braseria ofera concomitent posibilitatea de destindere,muzica,citirea ziarelor si a revistelor.Serviciul este asigurat de chelneri.

BUNGALOU -Unitate de cazare turistica de capacitate redusa,intre casuta si vila,realizata din lemn sau din alte materiale: piatra,caramica etc.;dispune de grup sanitar propriu.Este amplasata in perimetrul unui camping,unui sat de vacanta,ca unitate independenta in cadrul unei statiuni sau zone turistice sau ca spatiu complementar pe langa o unitate hoteliera. De regula,functioneza cu activitate sezoniera.

BUVETA - a)Locul unde se beau ape minerale intr-o statiune balenara; b)mic chiosc de bauturi racoritoare si de alimente usoare in incinta unui teatru, a unei gari.

CAZARE CU MIC DEJUN / Bed Breakfast [ BB] - Cazare si mic dejun.

CABANA TURISTICA - Unitate cu activitate hoteliera de capacitate relativ redusa, functionand intr-o cladire independenta, in general de lemn si cu temelie de piatra,cu arhitectura specifica, asigurand cazarea si serviciile necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna intr-o zona montana, rezervatie naturala, in apropierea unei statiuni balenare sau a unui alt obiectiv de interes turistic.

CAMERA DUBLA / DBL - Camera cu doua locuri, pentru doua persoane; are fie doua paturi individuale, fie un pat matrimonial, fie un pat dublu ("king").

CAMERA FAMILIALA - FAMILY ROOM - Camera destinata cazarii familiilor cu copii.

CAMPING - Unitate destinata sa asigure, in special, teren pentru camparea in aer liber, in mijlocul naturii, intr-un adapost transportabil, personal (cort sau rulota), a turistilor veniti cu mijloace de transport proprii, precum si cazarea in casute sau bungalouri.Terenul este amenajat si dotat, permitand turistilor sa-si pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice.Este unitate cu caracter sezonier.

CHARTER - Avion inchiriat de o persoana, un grup de persoane sau o agentie pentru efectuarea unei calatorii in afara curselor aeriene regulate. Document care atesta ca s-au platit bani pentru cumpararea unui bun sau pentru prestarea unui serviciu, dar si in cazul cand s-a primit ceva.

CHECK - IN - a)Producerea inregistrarii oaspetilor la sosirea in hoteluri sau alte structuri de cazare, in mod obisnuit prin semnarea in registru; b)procedeu care consta in completarea formalitatilor liniei aeriene de catre calatori inaintea zborului pe o linie aeriana.Uneori este aplicata si la alte mijloace de transport. Intocmirea formalitatilor la sosirea intr-o unitate cu activitate hoteliera sau inaintea unui zbor.

CHECK - OUT - Intocmirea si achitarea notei de plata, precum si parasirea hotelului de catre client.

CIRCUIT - Calatorie efectuata pe un itinerar cu intoarcere la locul de plecare.b)circuit turistic=itinerariul de vizitare a mai multor tari, zone, localitati si puncte turistice, al carui punct de plecare coincide cu cel de sosire.

Circuit turistic - Itinerar de lungime si durata variabile, cu plecare si sosire in acelasi loc, urmarind vizitarea pe parcurs a unor orase, locuri, regiuni sau tari; produs turistic vandut la un pret forfetar, de catre o agentie de turism, fie turistilor individuali, fie grupurilor organizate.

COMPLEX TURISTIC - Suprafata de teren ce insumeaza mai multe obiective si localitati turistice, avand o relativa omogenitate din punct de vedere al elementelor de atractie; de regula, include o localitate turistica (centru de distributie) care atrage fluxul de turisti, care vor vizita si celelalte obiective si localitati incluse in complexul turistic. Trebuie sa precizam ca, in mod eronat, se foloseste denumirea de "complex turistic" pentru a defini un ansamblu de cladiri format dintr-un hotel, un restaurant, alte unitati de restauratie, eventual baza de tratament.

CONCIERGE - a)Termenul desemneaza compartimentul (serviciul) de hol din cadrul serviciului front-office (receptie) al hotelului. Conducatorul acestui compartiment este seful concierge.Dintre lucratorii compartimentului fac parte bagajionistii, comisionarii, portarul, liftierul si altii.; b)termen desemnand functia tipica a compartimentului concierge. Lucratorul concierge inmaneaza cheile clientilor, oferind informatii si intermediind servicii exterioare.

CRAMA - Restaurant amintind de cramele si de pivnitele in care se fac si se pastreaza vinurile.Este dotat cu mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare etc.Vinurile se pot servi la carafe sau in cani din ceramica.Gama de preparate culinare este specifica -tochitura sau mancaruri pregatite in tigaie.Poate avea program muzical, taraf de muzica populara.

DE LUXE ALL INCLUSIVE - Include:
* la sosire sampanie si fructe;
* mancare si bautura 24 de ore, mic dejun, pranz, cina, bufet, prajituri, inghetata, snacks, bufet pentru copii, seara 3 restaurante a la carte, restaurant pescaresc, restaurant cu bucatarie internationala, bucatarie turceasca, room service 24 de ore; * mini bar aprovizionat zilnic cu bere si cu bauturi usoare, seif, fitness, sauna, baie turceasca, jacuzzi, billiard, Internet, divertisment zilnic, cinema, discoteca, muzica live;
* bauturi importate, bauturi usoare.
Nu include:
* telefon, fax, Internet cafe, TV, bowling, lectii de tenis, iluminarea terenului de tenis, rachete si mingi, bauturi importate si de lux.

DEJUN - Masa de pranz, a doua masa principala a zilei, care se serveste, de regula, in intervalul orelor 12-15.

DEMIPENSIUNE / Half board bed [ HB] - I.Pret cuprinzand cazarea, micul dejun si una din cele doua mese principale.
II.Demipensiune (mic dejun si cina). Nu sunt incluse bauturi alcoolice sau nealcoolice, sau alte servicii.

DUPLEX - Spatiu de cazare pe doua niveluri care comunica intre ele printr-o scara interioara.Daca este alcatuit din doua camere, fie una este dormitor, iar cealalta sufragerie, fie ambele sunt dormitoare.

EXCURSIE - Plimbare sau calatorie facuta, de obicei, in grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, cu scop educativ, recreativ etc., pe un traseu prestabilit.

EXCURSIE LA TARM - Circuit oferit calatorilor in croaziera, cu opriri in diferite locuri, efectuat de obicei, cu autocarul .Este optionala si de aceea se plateste separat.

EXTRA BED /PAT SUPLIMENTAR - Pat cu care este depasit numarul de locuri normal intr-o camera.

FERIBOT - Nava prevazuta cu sine de cale ferata, asigurand continuitatea traficului feroviar de la un port la altul sau intre malurile unui fluviu, fara transbordare si fara ca pasagerii sa-si paraseasca locurile. Pot exista bacuri care sa asigure, in acelasi timp, serviciile feroviar si rutier.

FRONT-OFFICE - Serviciu al departamentului cazare din hotelurile mari, care grupeaza compartimentele receptie, concierge, casierie, rezervari, centrala telefonica.In hotelurile mici, acolo unde personalul de la desk (receptionierii) acopera concomitent activitatea mai multora dintre compartimentele enuntate (nu exista distanta receptie - concierge - casierie), se utilizeaza termenul "receptie".

GHID (indrumator) - Persoana care conduce un grup de turisti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dandu-le explicatiile necesare.

GHID (insotitor) - Persoana angajata de organizatorul turului si care insoteste un grup, indeplinind si functia de ghid. In SUA mai este denumit in mod curent si: "tour director", "leader", "manager".

GHID (turistic) - Persoana care insoteste un grup de turisti si le prezinta anumite elemente de atractie turistica pe parcursul unui traseu. Persoana are sarcina de a-l informa, conduce si sfatui pe turist inainte sau in timpul calatoriei. Aceasta sarcina decurge dintr-un acord incheiat fie cu carausul insusi, fie prin intermediul unui organism de turism oficial sau particular ori printr-o agentie de turism.In munti ghidul are sarcina de a conduce si a da sfaturi alpinistilor, "clientii" sai in timpul ascensiunii care se produce sub reponsabilitatea sa totala.In cele mai multe tari exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementari care variaza in functie de specialitatea vizata.

GHID INSOTITOR - Angajat specializat, responsabil al unei agentii de turism sau al unei alte organizatii, care insoteste calatorii individuali sau in grup (turistii), punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie, pentru ca voiajul sa se desfasoare conform programului stabilit.

GONDOLA - Barca lunga cu fundul plat, putin adanca, avand prora si pupa ridicate si incovoiate, manevrata cu o singura vasla, folosita la Venetia.

HAMAL - Persoana care, in garile feroviare, rutiere si aeriene, asigura transportul bagajelor, mai ales al bagajelor de mana, din exteriorul in interiorul garii sau invers; este platita de calatori, in general dupa un tarif omologat.

HELIOTERAPIE - Tratarea unor boli prin sursa actiunea razelor solare.

HIGH CLASS ALL INCLUSIVE - Include:
* bufet deschis cu spectacol la micul dejun, pranz, cina;
* bucatarie mediteraneana in restaurant a la carte, meniu pescaresc in restaurant a la carte, bucatarie chinezeasca in restaurant a la carte, bucatarie turceasca in restaurant a la carte, 24 de ore bauturi locale si importate, mancare 24 de ore, inghetata, diverse gustari, gratar, pizza la piscine, fructe si mancare vegetala;
* mini barul este aprovizionat zilnic cu bauturi usoare. Baie turceasca, sauna, fitness, seif, sporturi nautice (surf, canoe, hidrobicicleta), teren de tenis, rachete, baschet, masa de tenis, volei, mini fotbal, jocuri de piscina, aerobic, divertisment zi si noapte, muzica (live, mini club, club junior, discoteca), cinema, 24h room service, sala de conferinte.
Nu include:
* Internet cafe, masaj, epilare in baie turceasca, sporturi nautice motorizate, spalatorie, telefon, fax, vinuri de lux importate, inghetata la bar.

ITINERAR - Traseu pe care se desfasoara o calatorie, cu indicarea localitatilor de pe parcurs.Documentul scris sau imprimat, descriind un anumit parcurs cu indicarea distantelor si eventual a mijloacelor hoteliere si a elementelor atractive.