ALL INCLUSIVE - Include:
* ceai, cafea, suc de fructe natural, apa minerala, cappucino,
espresso, ciocolata calda, ceai turcesc, bauturi alcoolice locale si bauturi
usoare (Pepsi, Pepsi light, 7UP, apa minerala, ice tea, apa tonica etc), bere,
vin local, bauturi alcoolice locale si bauturi usoare pentru copii; gin, coniac
turcesc, vodka, lichior;
* hamburger, cheeseburger, chickenburger, hotdog,
spaghete, pizza, sandwich-uri prajite, pizza speciala turceasca, prajituri,
gogosi turcesti, supa, cartofi prajiti, omleta, inghetata, peste, salata tip
bufet;
* Internet, fitness, aerobic, sauna, baie turceasca, billiard,
cinema, volei, baschet, mini fotbal, minigolf, teren de tenis, umbrele,
sezlonguri, prosoape de plaja, tintar, canoe, animatie, mini club, seif;
*
unele hoteluri pot include: fitness, baie turceasca, prosoape de plaja,
billiard, internet, cinema, seif, discoteca.
Nu includ:
* bauturi importate, doctor, spalatorie, a la carte restaurant,
masaj, epilare, saltele, telefoane si faxuri, mini bar, toate sporturile cu
combustibil, scufundari, banana, internet si jocuri, coafor, solar, jacuzzi,
piscina interioara, biliard;
* unele hoteluri nu includ: peste, inghetata,
apa minerala, coniac turcesc, lichior, suc de portocale, ceai turcesc.
ANIMATIE - Activitati
care amuza, incluzand frecventarea cluburilor de noapte,expozitii de arta etc.
ANIMATOR - Persoana care
este responsabila cu organizarea de competitii sportive, spectacole, seri
dansante, reuniuni, aniversari etc. pentru pasageri.
APARTAMENT / SUITE - Spatiu
de cazare,reprezentand suprafata compusa din: unul sau mai multe dormitoare
(maximum 5), sufragerie,vestiar,echipament sanitar propriu.
ARANJAMENT "Fly And Drive" - Aranjament
turistic in turismul semiorganizat,care include un zbor regulat sau charter si
deplasarea,in continuare,in tara de destinatie,cu un autoturism inchiriat,cu sau
fara sofer; se comercializeaza ca un pachet de servicii,la un pret forfetar.
BAR - Unitate de
alimentatie cu program de zi sau de noapte,in care se serveste un sortiment
diversificat de bauturi alcoolice, de preparate culinare si de alte produse
alimentare.Cardul ambiental este completat cu program artistic,auditii
muzicale,video,TV.Pentru efectuarea serviciului in salonul de servire al
restaurantului,chelnerii iau bauturile de la barul de servicu.
BAR DE NOAPTE - Unitate cu
caracte distractiv,cu orar de noapte,care prezinta un program variat de
divertisment,de music-hall si dans pentru consumatori,oferind o gama vasta de
bauturi alcoolice fine,cocteiluri,bauturi nealcoolice,specialitati de cofetarie
si inghetata asortate,fripturi reci etc; fructe si salata de
fructe,cafea,jardiniere cu delicatese.De regula,este realizat intr-un
amfiteatru,pentru ca programul artistic-muzical sa poata fi vizionat de la toate
mesele.Este dotat cu instalatii de amplificare a sunetului,de proiectoare,cu
orga de lumini.
BAR DE ZI
- Unitate care functioneaza in cadrul hotelurilor si al
restaurantelor sau ca unitate independenta.Ofera o gama variata de bauturi
alcoolice si nealcoolice,simple sau in amestec,gustari in sortiment
restrans,tartine,foetaje,specialitati de cofetarie si inghetata,tigari si
posibilitati de distractie(muzica discreta,televizor,jocuri mecanice etc.). Se
serveste si se consuma pe tejgheaua-bar,cu scaune inalte si la mese de
dimensiuni mici,restranse ca numar,prevazute cu 2 scaune.Ca variante café-barul
(cafeneaua) privilegiaza servirea cafelei,iar piano-barul ofera un program de
divertisment specific.
BOBSLEIGH - Tip de sanie
joasa si ingusta, prevazuta in fata cu doua patine mobile,iar in spate cu doua
patine fixe,dirijata cu ajutorul volanului.Este de obicei manevrat de un
conducator,doi coechipieri si un franor.Este un material de sport si nu poate fi
utilizat decat pe piste de zapada inghetata,special amenajate.Daca este
manevrata doar de doua persoane-conducatorul si franorul-se
numeste"boblet".
BRASERIE
- Unitate de alimentatie care asigura in tot cursul zilei servirea
consumatorilor cu preparate reci,minuturi,1-2 mancaruri,preparate la
gratar,specialitati de cofetarie-patiserie,bauturi alcoolice si nealcoolice,in
special diferite sortimente de bere.De altfel,la origine,desemna chiar uzina in
care se fabrica berea.Braseria ofera concomitent posibilitatea de
destindere,muzica,citirea ziarelor si a revistelor.Serviciul este asigurat de
chelneri.
BUNGALOU
-Unitate de cazare turistica de capacitate redusa,intre casuta si
vila,realizata din lemn sau din alte materiale: piatra,caramica etc.;dispune de
grup sanitar propriu.Este amplasata in perimetrul unui camping,unui sat de
vacanta,ca unitate independenta in cadrul unei statiuni sau zone turistice sau
ca spatiu complementar pe langa o unitate hoteliera. De regula,functioneza cu
activitate sezoniera.
BUVETA - a)Locul unde se beau ape
minerale intr-o statiune balenara; b)mic chiosc de bauturi racoritoare si de
alimente usoare in incinta unui teatru, a unei gari.
CAZARE CU MIC DEJUN / Bed
Breakfast [ BB] - Cazare si mic dejun.
CABANA TURISTICA - Unitate cu
activitate hoteliera de capacitate relativ redusa, functionand intr-o cladire
independenta, in general de lemn si cu temelie de piatra,cu arhitectura
specifica, asigurand cazarea si serviciile necesare turistilor aflati in
drumetie sau la odihna intr-o zona montana, rezervatie naturala, in apropierea
unei statiuni balenare sau a unui alt obiectiv de interes turistic.
CAMERA DUBLA / DBL - Camera cu doua
locuri, pentru doua persoane; are fie doua paturi individuale, fie un pat
matrimonial, fie un pat dublu ("king").
CAMERA FAMILIALA - FAMILY
ROOM - Camera destinata cazarii familiilor cu
copii.
CAMPING
- Unitate destinata sa asigure, in special, teren pentru
camparea in aer liber, in mijlocul naturii, intr-un adapost transportabil,
personal (cort sau rulota), a turistilor veniti cu mijloace de transport
proprii, precum si cazarea in casute sau bungalouri.Terenul este amenajat si
dotat, permitand turistilor sa-si pregateasca masa si sa beneficieze de
celelalte servicii specifice.Este unitate cu caracter sezonier.
CHARTER - Avion inchiriat de
o persoana, un grup de persoane sau o agentie pentru efectuarea unei calatorii
in afara curselor aeriene regulate. Document care atesta ca s-au platit bani
pentru cumpararea unui bun sau pentru prestarea unui serviciu, dar si in cazul
cand s-a primit ceva.
CHECK -
IN - a)Producerea inregistrarii oaspetilor la sosirea in
hoteluri sau alte structuri de cazare, in mod obisnuit prin semnarea in
registru; b)procedeu care consta in completarea formalitatilor liniei aeriene
de catre calatori inaintea zborului pe o linie aeriana.Uneori este aplicata si
la alte mijloace de transport. Intocmirea formalitatilor la sosirea intr-o
unitate cu activitate hoteliera sau inaintea unui zbor.
CHECK - OUT - Intocmirea si
achitarea notei de plata, precum si parasirea hotelului de catre client.
CIRCUIT - Calatorie
efectuata pe un itinerar cu intoarcere la locul de plecare.b)circuit
turistic=itinerariul de vizitare a mai multor tari, zone, localitati si puncte
turistice, al carui punct de plecare coincide cu cel de sosire.
Circuit turistic - Itinerar de lungime si durata
variabile, cu plecare si sosire in acelasi loc, urmarind vizitarea pe parcurs a
unor orase, locuri, regiuni sau tari; produs turistic vandut la un pret
forfetar, de catre o agentie de turism, fie turistilor individuali, fie
grupurilor organizate.
COMPLEX
TURISTIC - Suprafata de teren ce insumeaza mai multe obiective
si localitati turistice, avand o relativa omogenitate din punct de vedere al
elementelor de atractie; de regula, include o localitate turistica (centru de
distributie) care atrage fluxul de turisti, care vor vizita si celelalte
obiective si localitati incluse in complexul turistic. Trebuie sa precizam ca,
in mod eronat, se foloseste denumirea de "complex turistic" pentru a defini un
ansamblu de cladiri format dintr-un hotel, un restaurant, alte unitati de
restauratie, eventual baza de tratament.
CONCIERGE - a)Termenul desemneaza
compartimentul (serviciul) de hol din cadrul serviciului front-office (receptie)
al hotelului. Conducatorul acestui compartiment este seful concierge.Dintre
lucratorii compartimentului fac parte bagajionistii, comisionarii, portarul,
liftierul si altii.; b)termen desemnand functia tipica a compartimentului
concierge. Lucratorul concierge inmaneaza cheile clientilor, oferind informatii
si intermediind servicii exterioare.
CRAMA - Restaurant amintind de
cramele si de pivnitele in care se fac si se pastreaza vinurile.Este dotat cu
mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare
etc.Vinurile se pot servi la carafe sau in cani din ceramica.Gama de preparate
culinare este specifica -tochitura sau mancaruri pregatite in tigaie.Poate avea
program muzical, taraf de muzica populara.
DE LUXE ALL
INCLUSIVE - Include:
* la sosire sampanie
si fructe;
* mancare si bautura 24 de ore, mic dejun, pranz, cina, bufet,
prajituri, inghetata, snacks, bufet pentru copii, seara 3 restaurante a la
carte, restaurant pescaresc, restaurant cu bucatarie internationala, bucatarie
turceasca, room service 24 de ore; * mini bar aprovizionat zilnic cu bere si
cu bauturi usoare, seif, fitness, sauna, baie turceasca, jacuzzi, billiard,
Internet, divertisment zilnic, cinema, discoteca, muzica live;
* bauturi
importate, bauturi usoare.
Nu include:
* telefon, fax,
Internet cafe, TV, bowling, lectii de tenis, iluminarea terenului de tenis,
rachete si mingi, bauturi importate si de lux.
DEJUN - Masa de pranz, a doua masa
principala a zilei, care se serveste, de regula, in intervalul orelor 12-15.
DEMIPENSIUNE / Half board bed [
HB] - I.Pret cuprinzand cazarea, micul dejun si una din cele
doua mese principale.
II.Demipensiune (mic dejun si cina). Nu sunt incluse
bauturi alcoolice sau nealcoolice, sau alte servicii.
DUPLEX - Spatiu de cazare pe
doua niveluri care comunica intre ele printr-o scara interioara.Daca este
alcatuit din doua camere, fie una este dormitor, iar cealalta sufragerie, fie
ambele sunt dormitoare.
EXCURSIE - Plimbare sau calatorie
facuta, de obicei, in grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, cu scop
educativ, recreativ etc., pe un traseu prestabilit.
EXCURSIE LA TARM - Circuit
oferit calatorilor in croaziera, cu opriri in diferite locuri, efectuat de
obicei, cu autocarul .Este optionala si de aceea se plateste
separat.
EXTRA BED /PAT
SUPLIMENTAR - Pat cu care este depasit numarul de locuri normal
intr-o camera.
FERIBOT - Nava prevazuta cu sine de
cale ferata, asigurand continuitatea traficului feroviar de la un port la altul
sau intre malurile unui fluviu, fara transbordare si fara ca pasagerii sa-si
paraseasca locurile. Pot exista bacuri care sa asigure, in acelasi timp,
serviciile feroviar si rutier.
FRONT-OFFICE - Serviciu al
departamentului cazare din hotelurile mari, care grupeaza compartimentele
receptie, concierge, casierie, rezervari, centrala telefonica.In hotelurile
mici, acolo unde personalul de la desk (receptionierii) acopera concomitent
activitatea mai multora dintre compartimentele enuntate (nu exista distanta
receptie - concierge - casierie), se utilizeaza termenul "receptie".
GHID (indrumator) - Persoana care
conduce un grup de turisti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dandu-le
explicatiile necesare.
GHID (insotitor)
- Persoana angajata de organizatorul turului si care insoteste
un grup, indeplinind si functia de ghid. In SUA mai este denumit in mod curent
si: "tour director", "leader", "manager".
GHID (turistic) - Persoana care
insoteste un grup de turisti si le prezinta anumite elemente de atractie
turistica pe parcursul unui traseu. Persoana are sarcina de a-l informa, conduce
si sfatui pe turist inainte sau in timpul calatoriei. Aceasta sarcina decurge
dintr-un acord incheiat fie cu carausul insusi, fie prin intermediul unui
organism de turism oficial sau particular ori printr-o agentie de turism.In
munti ghidul are sarcina de a conduce si a da sfaturi alpinistilor, "clientii"
sai in timpul ascensiunii care se produce sub reponsabilitatea sa totala.In cele
mai multe tari exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementari
care variaza in functie de specialitatea vizata.
GHID INSOTITOR - Angajat
specializat, responsabil al unei agentii de turism sau al unei alte organizatii,
care insoteste calatorii individuali sau in grup (turistii), punandu-le la
dispozitie serviciile comandate cu anticipatie, pentru ca voiajul sa se
desfasoare conform programului stabilit.
GONDOLA - Barca lunga cu
fundul plat, putin adanca, avand prora si pupa ridicate si incovoiate, manevrata
cu o singura vasla, folosita la Venetia.
HAMAL - Persoana care, in garile
feroviare, rutiere si aeriene, asigura transportul bagajelor, mai ales al
bagajelor de mana, din exteriorul in interiorul garii sau invers; este platita
de calatori, in general dupa un tarif omologat.
HELIOTERAPIE - Tratarea unor boli prin
sursa actiunea razelor solare.
HIGH
CLASS ALL INCLUSIVE - Include:
* bufet
deschis cu spectacol la micul dejun, pranz, cina;
* bucatarie mediteraneana
in restaurant a la carte, meniu pescaresc in restaurant a la carte, bucatarie
chinezeasca in restaurant a la carte, bucatarie turceasca in restaurant a la
carte, 24 de ore bauturi locale si importate, mancare 24 de ore, inghetata,
diverse gustari, gratar, pizza la piscine, fructe si mancare vegetala;
*
mini barul este aprovizionat zilnic cu bauturi usoare. Baie turceasca, sauna,
fitness, seif, sporturi nautice (surf, canoe, hidrobicicleta), teren de tenis,
rachete, baschet, masa de tenis, volei, mini fotbal, jocuri de piscina, aerobic,
divertisment zi si noapte, muzica (live, mini club, club junior, discoteca),
cinema, 24h room service, sala de conferinte.
Nu include:
* Internet cafe, masaj, epilare in baie turceasca, sporturi nautice
motorizate, spalatorie, telefon, fax, vinuri de lux importate, inghetata la bar.
ITINERAR - Traseu pe care se
desfasoara o calatorie, cu indicarea localitatilor de pe parcurs.Documentul
scris sau imprimat, descriind un anumit parcurs cu indicarea distantelor si
eventual a mijloacelor hoteliere si a elementelor atractive.